Het ontstaan van ‘t Sleutelveugeltjen begint rond 1959 op de verjaardag van de huidige Ere-Grootvorst Chris Hulshof. Chris, die op 1 april jarig is, had op zijn verjaardag een groot gezelschap op bezoek, waaronder een behoorlijk aantal leden van de Kunstgroep.
Verjaardag
Wie het onderwerp het eerst op tafel bracht, is niet meer te achterhalen, maar ineens viel het woord: ‘Carnaval’. Waarschijnlijk Chris Hulshof zelf, want als rasechte Apeldoorner was Chris door zijn bezoekjes aan het Zuiden een carnavalsvierder van het zuiverste water en al tijdens de carnavalsfeesten van de Apeldoornse horeca behoorde hij tot één van de gangmakers. De verjaardagsgasten richtte een carnavalsvereniging op.
Enkele mannen die aan de wieg hebben gestaan van Apeldoorns eerste carnavalsvereniging waren Chris Hulshof, Ger de Wilde, Hassie van Neck, Jopie Dolman, Cor Dijkkamp, Koos Looienga, Jan v.d. Laar, Jan Dokter, Brand Kleuver, Jan Pasman, Wim Brouwer en Henny Gotz. Hassie van Neck heeft de naam ’t Sleutelveugeltjen bedacht.
Eerste Stadsprins
De eerste echte Stadsprins dateert uit het carnavalsjaar ’64/’65 toen Helm Brouwer als Huberto II de scepter zwaaide over carnavalvierend Apeldoorn. Zijn contacten met de toenmalige burgemeester Des Tombe leidden er toe, dat de Prins van ‘t Sleutelveugeltjen zich Stadsprins mag noemen. Burgemeester F. Dijckmeester verhief op 9 januari 1982 Knienenburg tot Vorstendom; daarmee werd oud-Stadsprinsen het recht verleend de titel ‘Vorst’ te gebruiken, mits verdiend!

Knienenburg
De naam “Knienenburg” is in 1969 bedacht door Grootvorst Piet Politiek. Het graven van de knienen in de wijde omgeving rondom Apeldoorn werd geassocieerd met het graven van de tunnel onder de spoorlijn en bezorgde zo Apeldoorn tijdens carnaval de naam “Knienenburg”. De eerste echte optocht dateert uit het jaar ’70 toen Prins Piedro I de scepter zwaaide. Langzaam maar zeker is de optocht uitgegroeid tot een vaste traditie in het carnavalsweekend, waar zeer veel Apeldoorners naar komen kijken.
Hotel Suisse
Hotel ‘Suisse’ aan het Stationsplein nam ook een belangrijke plaats in voor ‘t Sleutelveugeltjen, aangezien de sociëteit daar van 1984 tot eind 1995 (11 jaar) resideerde. Vele belangrijke gebeurtenissen hebben gedurende deze lange periode plaatsgevonden, altijd onder de bezielende leiding van de Familie Choy. De afbraak van ‘Suisse’ wordt tot op heden als een gemis beschouwd. Café Back in Town in Ugchelen is de plaats waar we tot 22 mei 2019 regelmatig samenkomen. Onze nieuwe residentie wordt vanaf 23 mei U.B Ugelensbelang